U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Welkom in het hoofdkwartier van de prins

Hart van de Oude Hollandse Waterlinie

Tijdens het Rampjaar 1672 werd ons land verdedigd door de Oude Hollandse Waterlinie. Het hoofdkwartier van Prins Willem III van Oranje lag dat jaar bij Bodegraven. Zijn legerkamp strekte zich uit van Nieuwerbrug tot en met Zwammerdam.

Maar eind december kon het Franse leger de bevroren waterlinie oversteken, waarna ze Bodegraven en Zwammerdam met de grond gelijk maakten.

Om herhaling te voorkomen, werd in 1673 Fort Wierickerschans gebouwd. Dit boegbeeld van de Oude Hollandse Waterlinie is zeker het bezoeken waard. Maar er is meer dat herinnert aan het oude hoofdkwartier.

De mooiste verhalen over het rampjaar speelden zich hier af. Wandel, fiets, of vaar langs dijken, sluizen, molens en boerderijen. Deze verhalen liggen nog steeds verscholen in het landschap.

Tentoonstelling - Rond het hoofdkwartier van de prins

Tentoonstelling

In het Wierickehuis te Nieuwerbrug is tot de zomervakantie de tentoonstelling Rond het hoofdkwartier van de prins te zien. Eerder al te zien in Bodegraven en Alphen aan den Rijn.

Lees meer >>

Rampjaar Podcast

Rampjaar podcast

Bastiaan Meijer vroeg Maarten van Rossem en Michiel van de Burgt het hemd van het lijf over het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie in 1672.

Luister hier >>

Waterline Journaal

In 2021 en 2022 verscheen maandelijks het Waterlinie Journaal. Hierin ziet u wat er in 1672 gebeurde in het hart van de Oude Hollandse Waterlinie en wat hier nu nog te beleven valt.

Het Waterlinie Journaal makten we samen met RPL Woerden en BR6 en was ook op deze regionale omroepen te bekijken.

Bekijk hier >>

TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672

Time Switch app 'Nieuwerbrug 1672'

Via de gratis TimeSwitch app op uw smartphone of tablet komen de twee Nieuwerbrugse schansen weer tot leven. Kijk om u heen en zie vanaf vier punten hoe het daar in 1672 uit heeft gezien. Bekijk op iedere locatie een filmpje, waarin gebeurtenissen uit het rampjaar tot leven komen.

Lees meer >>

 

Download nu!

 

Download met Google Play

 

 

 

Download via App Stote